• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
8ab20faf7976af6d4eaf44fde1c0feb7.jpg

ВРТИЋ "СУНЦОКРЕТИ"

Децу,а и васпитаче који су расли уз емисију "Коцка, Коцка, Коцкица", посетио је Бранко Милићевић- Коцкица.

Уз гитару  и пратеће гласове око 100- тинак деце из Сунцокрета, могло се чути „У свету постоји једно царство“ и „Татататира“ на опште одушевљење присутних.

За крај дружења, поклонили смо Бранку песму, цртеже и жеље да нас још дуго, дуго радује својим песмама.

 

БРАНКУ КОЦКИЦИ

Још кад је моја мама била мала

она је за Бранка знала,

а мој тата прави даса

пева Бранкове песмице из свег гласа.

А сад ја и моји другари смо хор прави,

јер кад чујемо ТАТАТАТИРА

наше срце у том ритму свира.

А забави никад краја

кад се гледа емисија:

“Коцка, коцка, коцкица“ до краја.

Ту деца науче свашта па нам ради машта,

па будемо сликари, рудари, зидари прави,

научимо разне ствари.

bffcf53259a41c66dc0cfb1c5d8bbece.jpg

ВРТИЋ "СУНЦОКРЕТИ"

 Прелазак из вртића у школу за дете је важан, узбудљив и радостан догађај.

За неке породице и децу може бити и стресан, посебно ако су родитељи несигурни и забринути у вези са очекивањима у школи. У предшколском узрасту постављају се темељи целокупног развоја. Уколико окружење у коме дете одраста у породици,  вртићу, заједници подржава дечију радозналост, активност, стицање нових искустава, стваралаштво, дружење са вршњацима, стварају се добри услови за будућег првака.

Предшколски припремни програм је деци обезбедио оптималне услове за развој и унапређивање знања, вештина и навика које ће помоћи детету у прилагођавању на нове услове за учење и развој у школском окружењу те сада успостављањем партнерства са школом и конструктивном комуникацијом, доћи ћемо до позитивних исхода у виду олакшане транзиције и побољшање дугорочних исхода за децу, као и стварање заједничког образовног искуства и усаглашавање педагошких стратегија.            

Како би транзиција од вртића до школе била успешно и незаборавно путовање за дете и породицу, ми из вртића Сунцокрети смо  се са учитељима, педагозима и психолозима ОШ „Милена Павловић Барили“  повезали како би омогућили успостављање партнерства ради остваривања добробити детета.

Теме за разговор су биле: дневне рутине вртића које би могле да допринесу бољој адаптацији деце у школском окружењу, размена искуства сарадње са родитељима, вршњачки односи и начини решавања евентуалних конфликата, праћење, документовање развоја деце кроз портфолио и план транзиције за децу којој је потребна подршка.

Разговарали смо и о томе како су деца описала школу нама васпитачима...да се од њих очекује већа самосталност, одговорност, да се понашају као одрасли ???? али и да су учитељи/це строжије и озбиљније.

Осмислили смо транзицију која води ка томе да и школска средина постане безбедно и подстицајно  место  за учење и дружење као што је вртић.

Предложили смо разне игре упознавања, центре и садржаје за осамљивање деце, начине за решавање конфликата, симболе и утврђивање правила понашања у групи/ учионици..

Присетили смо се организоване посете предшколаца у мају  месецу, када су деца имала прилику да упознају простор и запослене, договорили учешћа у разним манифестацијама, спортрско-рекреативним програмима, представама...

Сложили смо се да  је транзиција из ПУ у ОШ врло комплексан процес у коме су сва окружења важна и да је  сада на школи да их повеже, на прави начин препозна значај ранијих искустава и направи програмску концепцију која ће допринети успешној трансакцији.

Срећно драги учитељи и прваци!