• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
9799e5c81c6040dfe927f9979beaf4a2.jpg

ВРТИЋ "МАЛИ ПРИНЦ"

Утицај музике на децу има вишеструку корист, како за индивидуални развој и лично задовољство, тако заједничко учешће у музичким активностима јача међусобне односе и утиче на социјализацију, деца се лакше уклапају у заједницу и развијају осећај колективног духа.
Ово је наша прича о музици која спаја „стари“ и „нови“ концепт Основа програма предшколског васпитања и образовања.
По Основама програма „Године узлета“, једна од група вртића „Мали принц“ бавила се истраживањем звука. Радећи на заједничком развијању програма, на овом пројекту активно учествују деца, васпитачи и родитељи, као и чланови шире породице.
Тако се у једну од планираних ситуација учења придружује стриц једног детета, који свира хармонику.
Деца се препуштају атмосфери коју овај инструмент ствара, заједно откривају његове специфичности и показују мотивацију да самостално стварају звук.
И све ово би била једна обична прича о пројекту да се једног дана наш „свирач-помагач“ није срео у холу са предавачем једног музичког специјализованог програма. Посебни специјализовани програми, иако су део „старих“ Основа програма, задржали су се у нашем вртићу као позитивна искуства праксе. Тако су ова два музичара дошли на идеју да заједно свирају и дају подршку овом пројекту. Њихова посвећеност и умеће су жељу за експериментисањем претворили у прелепу заједничку игру и иновативну прославу пројекта.

3022d6ee00defea4e34e9f76cc792671.jpg

ВРТИЋ "МАЛИ ПРИНЦ"

Деца нашег вртића су ишла на екскурзију на Опленац у Тополи.
Поред лепог времена и природе у којој су деца уживала, добро расположење и воља за дружењем нису недостајали. Задовољство које су деца показала и интересовање за могућа истраживања у природи били
су повод за отварање новог пројекта. Тако настаје пројекат „Шума“ у средњој вртићкој групи који траје, већ, више од меец дана. Сва деца ове групе су била уједињена у погледу учешћа у заједничким активностима и одабиру игара кроз које су истраживали. Дрво, као појам, је у фокусу њиховог истраживања и још су у фази проналажења одговора на сва питања која су поставили током екскурзије боравећи у шуми. Оборено стабло им је привукло највише пажње, посебно корење које се назирало у земљи. Кроз овакве примере схватамо важност богате средине као и честе промене средине у
којој бораве деца.