• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
2b83759004ff5742a292fd670aacd2db.jpg

ВРТИЋ "ЛАСТАВИЦА"

Предшколци вртића „Ластавица“ су ове јесени уживали у јесењим шетњама, па су једног сунчаног јутра посетили  баку дечака, која им је показала своју башту и јесење плодове.  Причала им је колико је времена потребно да поврће порасте, што им је посебно било занимљиво јер се тренутно баве пројектом под називом „Време“. Заједно су брали бундеве и вадили лук, а потом су помогли баки да опере лук и парадајз на чесми у дворишту. За успомену су понели мале бундеве у вртић, да украсе собу и покажу другој деци. У оквиру пројекта „Време“ направили су своју временску прогнозу, где свакодневно обележавају какво је време тог дана, што им је постала и нова рутина. На тај начин лакше стичу знање о месецима у години, као и датумима. Рутину која им је заживела још у старијој групи – „чекирање“, уклопили су у садашњи пројекат и уз њу деца лакше стичу појам о данима у недељи. Развијали су фину моторику, креативно се изражавали правећи дугу на кишобрану. Правили су наруквице које им помажу да увек имају добре емоције, ставе их и осећају се лепо... Такође, предшколце је у госте позвао и дека једног дечака који живи у близини вртића а који је ловац, показао им је трофеје које је освојио и причао о шумским животињама и разним занимљивостима.

У оквиру пројекта: "Шта све расте?", средња група истраживала је шта све може да порасте па су извели експеримент са балоном. У флашицу су сипали сирће а онда су у балон  кашиком убацивали соду. Балон су потом навукли на отвор флаше. Сода из балона је реаговала са сирћетом па је балон је почео да расте. Сва деца су учествовала у извођењу и активно пратила шта се дешава. Балон је растао толико да је преврнуо флашу, што је изазвало посебно одушевљење код деце, па су експеримент понављали неколико пута. Такође, обележили су Дан толеранције 16. новембра тако што су отискивали шаке темпером и оформили велики цвет. Овај цвет говори да је свако дете јединствено и лепо, а да сва деца  заједно чине ремек – дело.

Старија група се ове јесени опробава у различитим вештинама, како гласи и њихов пројекат који су недавно започели. Свиђа им се када се такмиче у играма физичке спретности - када прелазе полигоне, носе лоптицу на варјачи, али подједнако уживају у  брзалицама, загонеткама, у прављењу накита, осликавању и савијању папира, плетењу, ткању, вајању и прављењу фигурица од неструктурираног материјала, где изражавају своје вештине и способности.

 

f20e0e27d68c413582444540585e43c1.jpg

ВРТИЋ "ЛАСТАВИЦА"

Двориште вртића „Ластавица“ постало је лепше, богатије и зеленије.

Деца, родитељи и васпитачи предшколске групе су заједничким снагама, у веселој атмосфери, засадили неколико садница воћа, четинара, брезу и кестен. Свако ново дрво добило је своје име – Лулу, Марко, Зузу, Муња, Срећко...

Остаће као лепа успомена на генерацију 2015