• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
112.jpg

ВРТИЋ "ПОЛЕТАРАЦ"

1) Слово, реч, реченица

Припремите расположиве предмете укључујући старе часописе, сликовнице, фломастере, бојице, лепак, маказе.

Бели папир исеcite у облику правоугаоника (30 комада), и на њима великим словима napišite велика слова (једно слово-један папир).

Направитe „џепиће“ на платну или на катрону (на састављеним папирима из блока) у које могу да се убаце папирићи. На картону треба да буде 30 џепића. Џепићи могу да буду од целофана, кесе, материјала, али би погодније било уколико су провидни. На џепиће залепите слова која сте написали и исекли.

Исеците слике из часописа или сликовница, новина; све што се деци свиди, што више, и одвојити на једну гомилу (уколико имате најбоље би било ставити у кутију).

Разврставајте и именује исечене слике. Слике потом стављајте у „џеп“, сличицу чије почетно слово одговара слову на „џепу“. (Ако је на слици АВИОН, слику стављамо у џепић иза слова А,...) У току именовања и разврставања сличице, било би добро да након именовања изговорену реч раставе на гласове (бар три речи), а остале сличице само разврстати.

Игра:

Насумично извлачити сличице из „џепова“, поређати једну до друге, формирати реченице. Реченице за почетак могу да буду и „нелогичне“(смешне); то децу забавља и „тера“ их да се више играју, а након тога смислите реченице.

Сваку реченицу записујте. Комбинујте сличице како год желите.

Препорука: Играјте се док је деци занимљиво и док се не уморе. Пустити машти на вољу и играјте се заједно. Видећете и Вама ће бити забавно.

2) Забавна гимнастика

Размрдајте се мало, играјте се телом. Замолите децу да својим телом прикажу бројеве од 1 до 10, а затим геометријске облике. Ви се придружите или погађајте.

3) Игра концентрације

На листу папира фломастером нацртајте криву линију (као талас, лавиринт, вир...) Дајте детету пасуљ и нека по линији ређају зрна.

И за крај, замените улоге...нека деца осмисле неку игру за родитеље :)