• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
101.jpg

ВРТИЋ "ПАЛЧИЦА"

„На слово, на слово“

Препорука: Деца у нашем вртићу радо играју ову игру и врло често они предлажу варијације за њу. Нпр. Воће, поврће, животиње, предмети на одређени глас; састављамо реченице од речи које почињу одређеним гласом, које су често шаљиве и интересантне (Гепард гризе грожђе); осмислимо плес (глас Д – дрндава песма)...

  • Илустрација слова

На предлог деце организујемо дан неког слова, тада они поред осталих активности илиструју то слово. На папиру А4 формата нацртају слово и украсе га, или неком илустрацијом на то слово или по жељи. На крају те илустрације искроје маказама и њима украшавамо вртић (качимо их на плафон).

  •  Мини полигон

Вежбе за развој крупне моторике мишића ногу и стопала, спретност и окретност.Овај полигон можете реализовати било где у кући или дворишту. Потребна вам је креп трака или канап. Поставити неколико линија као у примерима са слике. Задатак деце је ходање по линијама, стопало испред стопала, напред и уназад.

Препорука: Ходањем уназад код деце се развијају и подстичу мождане функције. Подстичите децу да сами креирају облике ових линија, тако ћете их додатно мотивисати.

  •   Графомоторичке вежбе

Овим активностима уводимо децу у свет писања. Фокусирамо се на правилно држање оловке и писање одозго на доле. Деца пишу или цртају облике сличне словима. Вежбе фине моторике неподразумевају само држање оловке, већ и коришћење маказа, слагање ситних делова, лепљење и оне вежбе које активирају прсте. На слици су примери графомоторичких вежби које треба преписати у свесци за графомоторику, а деца настављају започети низ. Можете и помоћу табеларних тачака. Задатак је да се облик пренесе и на другу страну помоћу правилно распоређених линија од једне до друге тачке.

  • Експеримент „Шта се дешава кад не перемо руке“ 

Овим експериментом ћете показати деци шта се заиста дешава кад не перемо руке иако ми то не видимо, па ћемо тако доказати оно о чему сте претходно разговарали. За овај експеримент вам је потребна плитка посуда са водом млевени бибер и течни сапун. Већ сте са децом разговарали о томе какве опасности вребају уколико се не перу руке, тачније каква бића вребају, а при пом их не видимо јер су сићушни и могу се видети само посебним микроскопима. Уколико је потребно можете им објаснити и показати фотографије микроскопа. У посуду са водом деца посипају бибер,објасните им да тако изгледају вируси и бактерије ако их погледамо микроскопом. Следећи корак је да убаце прст у ту воду. Бибер остаје на прстима што значи да кад не перемо руке бактерије и вируси остају на рукама. После тога деци на прст ставите сапун, а онда опет у воду са бибером. Сапун ће одбити бибер, то се дешава кад оперемо руке.