• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
308.jpg

ВРТИЋ "БОШКО БУХА"

Из наше установе 4 вртића су учествовала у пројекту „Заиграни“ који реализује Центар за развој партиципативног образовања уз подршку А1 фондације и регионалне организације Propulsion.                                               

У оквиру конкурса за овај пројекат  наш вртић је добио сет играчака под називом Андрамоље, које су оплемениле игру и учење деце. Ове играчке су израђене по мери детета, безбедне су за децу, спадају у ред отворених играчака, подстиче радозналост и истрајност.                                                                                                              

Уношење ове табле са покретним деловима код деце је изазвало велику заинтересованост и потребу за истраживањем. Уочили смо да се може играти по датим, али и по новим правилима, које смо сами осмишљавали. Ради стварање инспиративне физичке средине, оформили смо нову просторну целину у коју смо поставили Андрамоље. То је била целина за конструисање. Оплеменили смо је новим материјалима, попут дрвених дашчица, канапа, вунице, коцки и лоптица. У томе су нам помогли родитељи и наши пријатељи из фарбаре, вулканизерске радње, фабрике картона. Деца су прво правила облике на самој табли, а затим додавајући вуницу и канап и тродимензионалне фигуре у простору. У почетку су Андрамоље користила деца старије и предшколске групе, а убрзо су им се придружили и млађи узрасти, те се ова просторна целина претворила у место за дружење, размишљање и опуштање.                                                                                               

Прикупљене материјале за ову просторну целину смо користили и у другим просторима вртића. Ова играчка нас је инспирисала на креирање  игри и развој нових пројеката. По узору на Андрамоље, родитељи старије групе израдили су и две нове сензорно-кинетичке табле, које су постављене у ходник  и биле доступне деци различитих узраста.                                                               

У инспиративном окружењу, деца су активна и мотивисана, истражују, а радећи на неком задатку уче да се договарају и сарађују. Бавећи се овом темом, деца,родитељи, васпитачи су пуно научили  о еколошким, безбедним, „open ended“ играчкама.                                                               

Све ово ће нам помоћи у даљем раду и развоју пројеката и инспиративне физичке и социјалне средине у вртићу.     

 

89_1.jpg

ВРТИЋ "БОШКО БУХА"

Током децембра у нашем вртићу организовали смо радионице са родитељима, писали смо Деда Мразу, уживали у заједничкој чајанки и мескенбалу и дружили се са другарима из  ОШ "Јован Поповић".