• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
172.jpg

ВРТИЋ "БОШКО БУХА" И МАЛА ШКОЛА

Деца воле да експериментишу и да се стављају у улогу научника, посебно ако научни експерименти изгледају као мађионичарска дела. Постоје врло једноставни експерименти које деца запамте за цео живот. Деца не могу у потпуности разумети шта се заправо дешава, али, када дође време, они ће се наћи на часу физике или хемије, и у њиховом памћењу ће обавезно испливати сасвим очигледан пример. Циљеви ових игара су подстицање истраживачког мишљења, мисаоних операција и упознавање са научним чињеницама и појавама у природи  и свету које окружују дете. 

1) Eксперимент:

ШАРЕНИ КУПУС/ЦВЕТ

Потребно: 4 чаше са водом, прехрамбене боје- нпр. црвена, плава, зелена, љубичаста (или темпере), листови купуса (или бело цвеће).

Експеримент: Додајте у сваку чашу било коју боју, и ставите у воду по један лист купуса (или један бели цвет). Оставите их тако преко дана (или ноћи, зависи када започнете експеримент). Предвече (или сутрадан) ћете приметити да су листови обојени у различите боје.

Објашњење: Биљке апсорбују воду и и тиме хране своје цветове и лишће. Дешава се да захваљујући капиларној структури, вода сама попуњава ситне цевчице унутар биљке. Тако се храни цвеће, трава, дрвеће. Упијајући обојену воду, биљке мењају своју боју.

2) Eксперимент:

ВУЛКАН И ЛАВА

Потребно је:

  • Алкохолно сирће
  • Сода бикарбона
  • Јестиве боје за колаче (или темпера, црвена)
  • Пластичне чаше

     Поставите својим малишанима дубље, веће тањире и у њих ставите пластичне чаше. Дозволите им да сами сипају сода бикарбону, потребно је ¼ чаше или две велике супене кашике и у то нека додају 5-6 капи боје. Следећи потез допринеће да црвени вулкан почне да ради. Сипајте им у посебну чашу сирће коју ће прелити у сода бикарбону. Можете направити и брдашце од теста или, ако експеримент изводите у дворишту, од земље (имитирање планине, брда), направити кућице око планине или шуму како би деци све то било занимљивије.  Посматрајте њихово изненађење и усхићење када лава крене да излази.

Научни поздрав, ЕУРЕКА!