• Тел : 011/ 7292-331
  • Радно време : 06:00 - 18:00
  • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
427.jpg

ВРТИЋ "БОШКО БУХА"

Месец фебруар је обележила иницијатива под називом "Мостови од књига", у којој је учествовала старија група вртића "Бошко Буха". За ову акцију сазнали смо преко друштвених мрежа на којима су дате информације и инструкције на који начин се може
учествовати у овој иницијативи. Преко мејл адресе која је остављена на друштвеној мрежи инстаграм, ступили смо у контакт са организаторима ове акције.
Ова иницијатива има за циљ да пружи допринос и подршку у очувању српског националног идентитета у далекој земљи Аустралији. Циљ пројекта је тај да деца из Србије донирају књиге (сликовнице, лектире, дечије приче, збирке песама, романе) деци српског порекла која живе и школују се у Аустралији. На тај начин се формира библиотека при допунској школи српског језика у Канбери.
Организатор и покретач ове акције је ученица гимназије у Канбери, Нађа Стефановић. Она је у оквиру предмета који се зове "Лични пројекат" (енг. Personal project) који има за циљ напредовање ученика и позитиван утицај на друштво у целини, а у жељи да се српски језик очува у делекој земљи Аустралији, она је решила, да укључи децу и одрасле из Србије који би донирали књиге за децу из Канбере и на тај начин помогла да се направе "Мостови од књига" односно повежу овде две географски удаљене земље. Нађа је учествовала као гост на радију Београд у емисији "Вечерас заједно", и у њој објаснила на који начин је дошла на идеју за иницијативу "Мостови од књига" и како се реализује ова акција.
С обзиром да се наш пројекат зове "Књига" одлучили смо да направимо "мост" између наше деце и деце у Канбери. У нашој акцији су учествовали родитељи, који су се одазвали у великом броју. Заједно са децом доносили су различиту литературу, од збирки дечијих песама, прича за најмлађе, сликовница, романа за децу. Ми смо уз помоћ деце донете књиге спаковали у картонску кутију коју смо украсили дечијим цртежима, посвећеним друговима из земље кенгура. Одлучили смо и да им напишемо писмо, које смо ставили у кутију са књигама. По пакет су дошли бака и дека Нађе Стефановић, Славица и Раца Стефановић, који ће јој и послати сакупљене књиге, а све то у сарадњи са Министарством просвете Републике Србије и Амбасадом Републике Србије у Аустралији.
Са нестрпљењем ишчекујемо да наше књиге стигну до другара у Канбери, у нади да ће им се допасти избор наше литературе.
Скенирањем QR кода можете преслушати емисију,"Вечерас заједно" на радију Београд.