• Тел : 011/ 7292-331
 • Радно време : 06:00 - 18:00
 • Адреса : Прерадовићева 2a, 11000 Београд
224.jpg

ЈАСЛИЦЕ "ЗВОНЧИЦА"

 

Дипломирани музички педагози организовали су музичко-дидактичке игре, кроз које се код деце подстиче развој моторике, пажње и комуникације. Свирали смо и развијали ритам-звечкама, даирама, кастањетама, добошима, звончићима, трианглима...Певали смо и тако развијали слух и говор.

  МУЗИКА НАМ ПОМАЖЕ ДА:

 • развијамо говор,
 • развијамо слух,
 • подстакнемо машту,
 • развијамо осећај за ритам,
 • будемо дружељубиви,
 • стекнемо самопоуздање.

124.png

ЈАСЛИЦЕ "ЗВОНЧИЦА"

 1) Домаће животиње

 Направите сликовницу са стаништима животиња, како би деца повезивала животиње са местом где оне живе.

2) Кућно позориште сенки

Док сви седимо кид својих кућа и не излазимо напоље, време требамо проводити што је могуће квалитетније уз музику, друштвене игре или овако како то раде наши родитељи са својом децом.

Није потребно пуно тога:

 1. Кутија за ципеле
 2. Пек папир
 3. Лепљива трака
 4. Сламчице
 5. Колаж папир

Направите ликове неке познате или измишљене приче. Родитељи из наших јаслица направили су ликове из приче „Три прасета“.

Ево примера. Уживајте!

3) ЛЕПТИР И ЦВЕТ

У уводном делу ове активности могу се применитии облици кретања, на пример, на загонетку: "Нежан  и леп као цвет весео је његов лет, где је цвеће тамо слеће, има крила,није птица а био је гусеница".

Деци се каже да су они лептири који лете од цвета до цвета. Цветови су направљени и поређани по поду и представљају цветну башту. Задатак деце је да прво лагано ходају, а затим трче око цветова или цвета, имитирајући лептира док родитељ не каже лептири слетите на цвет. Деца се заустављају поред цветова у различитим положајима:

 • Трче лагано на прстима око цветова, а заустављају се у чучњу
 • Лагано трче око једног цвета, а заустављају се тако што седну поред цвета
 • Трче вијугаво и брзо лете, а заустављају се тако што легну на стомак
 • Поскакују на обе ноге око цвета, заустављају се седајући поред цвета
 • На крају ходају око цветова, полако се сагињу узимају цвет стају на његово место.

 

102.jpg

ЈАСЛИЦЕ "ЗВОНЧИЦА"

Играјте се са децом, јер игра са децом је најбољи лек против старости, досаде и ружних мисли

 Ево и наших предлога како...

 

 

 • Прича о патуљку који није смео напоље да се игра са својим другарима.

 

Након прочитане приче детету разговарајте о патуљку, подстакните их да вам кажу шта виде кроз прозор и које звуке чују споља, нацртајте патуљка у игри у кући.

На крају, ко жели, може да направи костим патуљка за своје дете на начин на који жели.

 

Прича о патуљку

 

 Мали патуљак је био збуњен. Зашто је морао да остане у кући? Зар не знају сви како мали патуљци воле да лутају? Није могао да иде у вртић за патуљке, није могао да се игра са својим другарима у шуми и пријатељи нису могли да га посете. Мали патуљак је био заробљен у својој кући, дубоко међу корењем дрвећа. Барем је могао да гледа кроз прозор између камења и корења. Био је изненађен колико је ствари могао да види. Мали мрави су трчкарали, бубице јарких боја су скакутале горе - доле по листовима који су опали, а зечићи са великим ушима су искакали из својих рупа и враћали се унутра. Али чак и уз све те ствари које је могао да гледа, мали патуљак је постајао нестрпљив. Зашто је морао да остане у кући? Нема смисла да не може да лута около. Тада му је Мајка Дрво прошапутала: "Сада није све као што је било пре али веруј ми, ускоро ћеш да будеш слободан ти - веруј ми, веруј ми..." Мали патуљак је у свом срцу знао да увек може да верује Мајци Дрвету. Мајка Дрво је носила мудрост целе шуме! Мајка Дрво је знала све о свему! Птице и ветар су били њени пријатељи и гласници. Свакодневно су је посећивали и доносили јој вести из великог, пространог света. Мали патуљак је могао да чује када птице долећу. Чуо их је како певају високо у гранама Мајке Дрвета. Мали патуљак је могао да види када је ветар долазио у посету. Могао је да види гране како се љуљају лево - десно. Понекад је морао да затвори свој прозор да не би упадало лишће и прашина коју је доносио пријатељ ветар! Мајка Дрво му је и даље свакога дана шапутала: " Сада није све као што је било пре али веруј ми, ускоро ћеш да будеш слободан ти - веруј ми, веруј ми..." и тако је мали патуљак морао да верује и чека. Ускоро је схватио да ће поново бити слободан да изађе из своје куће међу камењем и корењем дрвећа. Знао је да ће опет бити слободан да поново лута по прелепој шуми. Схватио је још нешто, док чека, он може пуно да се игра: може да пева, може да слуша како му тата и мама читају приче, може да плеше, може да слика, може да прави шатор на поду, може да свира, ... Схватио је да није тешко чекати - уз игру! 

Преузето са фб странице Буњара

 • Тема ,, Домаће животиње''.

Идеја за средство:  на направљене животиње од папира, деца каче ногице(стипаљке И сл.) и на тај начин вежбају пажњу и концентрацију, као и фину моторику.

 • Моторичка активност:"Човече не љути се".

Моторичке вежбе и покрет су веома важни за развој читавог организма. Вежбајући дете постаје истрајније, дисциплинованије, прихвата правила и налоге.

Маме,тате вежбајте са својом децом јер: "У здравом телу је здрав дух". Надам се да ћете се мало разонодити и покренути вежбајући са децом. Правила игре моторичких активности "Човече не љути се" су следећа:

За игру нам је потребна једна коцкица и минимум два учесника, игру започињемо тако што играч баца коцкицу и добија број. За сваки број је одређена вежба и број понављања као што је приказано у табели.

Уколико играч добије:

Ø  бр.1 -Изводи вежбу чучањ,број понављања 5

Ø  бр.2-Изводи вежбу ходање на прстима, од старта до циља (као старт можете поставити флашицу а као циљ играчку или шта имате код куће),број понављања 4

Ø  бр.3-Изводи вежбу провлачење испод столице или стола, број понављања 5

Ø  бр.4-Изводи вежбу скок као зека или жаба...,број понављања5

Ø  бр.5.Изводи вежбу „беремо јабуке"(високо подигнемо обе руке изнад главе), број понављања 6

Ø  бр.6-Изводи вежбу ходања на петама од старта до циља (као старт можете поставити флашицу а као циљ играчку или шта имате код куће),број понављања 4

 

П.С. Уколико немате коцкицу, можете све ове вежбе радити са дететом и без ње.